Изградиха за 2.5 млн. лв. новата улица „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив

Изградиха за 2.5 млн. лв. новата улица „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив

В петък, 16.12.2016 г., бе прерязана лентата на най-новата пътна отсечка в Пловдив – продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“.
„Изпълнихме един проект, който е бил заложен още в първите години на започналото пред 1974-та изграждане на „Тракия“, но до ден днешен не беше реализиран. С новия път осигуряваме най-пряката връзка от най-младия пловдивски район с центъра на града, разтоварваме трафика на невралгичните кръстовища при Аграрния университет и на бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Освобождение“, посочи инж. Иван Тотев след отслужения от отец Теодосий водосвет за безаварийно пътуване по новото трасе.
Проектът е изпълнен в съответствие с най-високите изисквания за съвременно пътно строителство. Платното е четирилентово, изградена е изцяло нова подземна инфраструктура – водопровод и канализация, топлопровод, кабелна мрежа с изходи за свързване на бъдещи комуникации без разкопаване. Кръгово кръстовище до стадиона, ново улично LED осветление, перфектна пътна маркировка и знаци, разделителни светоотразителни колчета, обособени паркоместа допълват екстрите на около километровия участък.
„Имаме нови тротоари и велоалеи, така че целият парк „Лаута“, който става все по-популярен сред пловдивчани и предпочитан за отдих в свободното време, вече е опасан с трасета за велосипедисти. Наблизо изграждаме нов фитнес на открито, подготвяме и други атракции, които да радват съгражданите ни“, отбеляза кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.
Инж. Иван Тотев припомни, че първите дейности по проекта за продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“ започнаха с обществени обсъждания и промени в подробните устройствени планове още в мандата на районния кмет на „Тракия“ инж. Гиньо Матев.
Кметът на Пловдив припомни и започналата дългогодишна програма за компенсаторно залесяване на „Лаута“. „През последните три години засадихме над 2000 дървета, с около 65 декара разширихме парка в южна посока и напролет продължаваме. Направихме промени в проекта, така че максимално да запазим дърветата“, разказа инж. Иван Тотев. Според него при новата придобивка е приложен комплексен подход за умно решаване на важен градски проблем.
На откриването на новия път присъстваха също председателят на Общинския съвет Савина Петкова, общински съветници, заместник-кметовете на Община Пловдив, всички районни кметове, директори на държавни и общински предприятия и др.
Изпълнител е консорциум ДС Пловдив,
включващ „Драгиев и Ко“ ООД и „Сиенит Строителна група“ ЕООД.
Общата стойност на проекта е близо 2.5 млн. лв. без ДДС.

източник: infrastructure.bg

 

Напишете коментар