Подадоха офертите за концеция на летище Пловдив

Подадоха офертите за концеция на летище Пловдив

Третият опит за концесията на Летище Пловдив може да се окаже успешен. Днес бяха отворени предложенията, а изненадата е, че са цели три. Досега държавата се опита на два пъти да даде на концесия летището, но и двата пъти без успех заради липсата на желаещи да управляват аееропорта в следващите 35 години.
Срокът за подаване на оферти беше до вчера, 17 май, като днес комисията отвори три оферти. Първата е на ДЗДД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“. Голяма въпросителна стои пред обединението – в него влизат „Принц фон Пройсен Кепитъл Лимитед“ АД, „Пиктет Капитал Лтд“ и „Ви Ел Жи Консултинг“ ООД, но повече информация за него не е известна.
„Консорциум Летище Пловдив“ е най-известното от трите обединения. В него участват „Тракия Икономическа Зона“ АД (ТИЗ) и транспортната фирма „ПИМК Холдинг Груп“ АД.  Зоната, собственост на „Сиенит“ на Пламен Панчев и собственика на КЦМ Никола Добрев, е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, като досега са инвестирани над 1.1 млрд. евро. ПИМК пък е най-голямата компания в бранша на база транспортни ресурси и превозени товари в България. Съдружници в компанията са Пенко Несторов и Илиян Филипов.
Община Пловдив получи предложение да стане член в консорциума от частните компании, които кандидатстват за гражданското летище. Общинските съветници гласуваха единодушно и подкрепиха консорциума на извънредна сесия след внесено от кмета Иван Тотев предложение.
Третият участник е консорциум между китайската „Ейч Ен Ей Еърпорт Груп Ко., Лтд“ и Plovdiv Airport Invest BV с регистрация в Холандия.  Първата от изброените  управлява в момента 13 летища. Компанията е част китайския конгломерат HNA Group, основан през 2000 г. с широк спектър на действие – авиация, недвижими имоти, финансови услуги, туризъм, логистика и други индустрии. HNA Group притежава четвъртата по големина авиокомпания в Китай Hainan Airlines, както и 25% от Hilton Worldwide. Холдингът е класиран на 353-то място в списъка на Fortune Global 500 за 2016 г.
За „Пловдив Еърпорт Инвест Би. Ви.“ се знае по-малко. Регистрирано е в Холандия в началото на тази година. На посоченото седалище са регистрирани още десетки други компании.
За следващите 35 години бъдещият концесионер трябва да инвестира не по-малко от 35.2 млн. евро без ДДС и не по-малко от 16.7 млн. евро за първите пет години от срока на концесията.

източник: economic.bg

Напишете коментар