Сиенит МА ООД

Жилищен комплекс и офиси изникват на мястото на пивоварната на Каменица в Пловдив В целия проект ще бъдат инвестирани над 2 млн. евро, предвижда се той да бъде окончателно завършен през 2023 г.

Жилищен комплекс, офиси, търговски център, хотел, спортен център, детска градина и парк ще бъдат изградени на мястото на бившата пивоварна „Каменица“ в Пловдив, съобщават от компанията.
На 29 август е сключен окончателен договор за продажбата на останалата част от терена на „Каменица“ АД в града под тепетата. Купувачи и инвеститори в проекта са фирмите „Си Инвестмънт“ АД – компания от групата на „Сиенит холдинг“ АД, и „ЕС АЙ Дивелопмънт“ ЕООД – фирма, собственост на инвеститора в хотели Георги Тотев, показва справка в Търговския регистър.
Сделката се осъществи с посредничеството на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.
Припомняме, че „Каменица“ премести пивоварната си дейност в Хасково през 2015 г. На едната част от терена компанията предвиди строителството на този комплекс, а на другата ще има микропивоварна за производство на крафт бира, музей, ресторант, магазин за сувенири, парк.
Строителството на самата Пивоварница ще започне през месец септември и се очаква да приключи и през 2018 г. Тази част от терена с площ 3 500 кв.м си остава собственост на „Каменица“.
Изграждането на новия комплекс „Каменица“ ще протече поетапно. Предвижда се целият проект да бъде окончателно завършен през 2023 г.
Очакванията са, че строителството ще започне през 2018 г. с изграждането на офис сградите, жилищния комплекс и спортния център. Едновременно със строителството ще тече и оформянето на парковото и площадното пространство в сърцето на комплекса.
Целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.
Главен проектант на комплекса ще бъде английската компания Stephen George Architects, а основна финансираща институция на проекта е „Уникредит Булбанк“ АД. С реализирането на новия комплекс ще бъдат разкрити повече от 500 нови работни места.
В изграждането на комплекса ще бъдат вложени около 2 млн. евро и ще бъдат разкрити около 50 нови работни места.

източник: investor.bg

Вдигат модерен комплекс на Колодрума – първите 20 топ жилища се продават със специална отстъпка до 10 % – от днес, 1 август 2017 г.

Районът на Колодрума се очертава като топ квартал за купувачите на жилища. Близостта на многофункционалната спортна зала е голямото предимство на локацията.
Експертите очакват тук да стартират още проекти за жилищни комплекси. Близостта до летището на Пловдив, което тепърва ще се развива, има своето значение. И още нещо – заключен между „Асеновградско шосе“, „Менделеев“ и „Найчо Цанов“ кварталът е на броени минути от центъра на Пловдив.
Шест секции са заключени между булевардите „Менделеев“ и „Найчо Цанов“. Те оформят най-новия жилищен проект в Пловдив – нарича се “Комплекс Колодрума”. Планирани са над 200 апартамента с търговски обекти (30 магазина) и офисна част – в една от секциите. Инвестицията е на фирма “Сиенит холдинг”, която вече работи по довършването на 16-етажния билдинг, който стои в терена от десетина години.
Реализацията на обекта е възложена на “Сиенит холдинг” – проектиране, строителство и продажби.
Недовършеният блок, който се вижда в парцела, е първата Секция А, с възможност за надстрояване. След това работата ще продължи по Секция Б – на 12 етажа. Още две тела завършват конфигурацията – това са секция Д и секция Е, които са високи по 10 етажа. Във вътрешното пространство между блоковете се оформя зелен двор с алеи за пешеходците. Така прецизно проектираната в съседство транспортна и пешеходна система от улици и алеи ще бъде развита и на север. Достъпът е основно от бул. “Менделеев” и от ул. “Найчо Цанов” – локация, от която по Асеновградско шосе бързо и лесно се стига до всяка точка на града.
Продажбата на апартаментите стартира от 1 август, като за първите 20 от жилищата има специална отстъпка до 10%. Цените са пазарни, като високото качество на строителството няма да оскъпи имотите, гарантират от мениджърския екип.
Различното в този жилищен комплекс е, че залага на друг тип комфорт на обитаване. Той е във високите билдинги – на 16 и 12 етажа, които като кули маркират северния фронт на парцела. И са различни от повечето стандартни жилищни комплекси в града. Екипът на “Архстудио – Ш” на арх. Георги Шопов предлага композиция от обеми с правилни геометрични форми. Отделните секции са организирани линеарно в ос на зала „Колодрума”. Търсено е по-знаково и силно звучене на структурите – така те импонират на многофункционалната спортна зала в съседство. В изпълнението ще се използват съвременни материали -преобладават стъклото и алуминия, а окачените фасади са в унисон с атрактивната „обшивка” на Многофункционалната сграда на Колодрума. Ще се изпълнят всички необходими мерки за енергийна ефективност.
Помислено е и за паркирането на живеещите – сградите са построени върху обща плоча, под която се обособява подземен паркинг за 170 автомобила. Достъпът до подземния паркинг ще става по рампа от секция А. Още един паркинг е планиран на надземно нива за 52 автомобила. Комплексът ще бъде снабден с всички необходими системи за безопасност – от най-високо ниво. Тук се включва съвременна ефективна пожароизвестителна система. Всички входове ще са защитени със система за контрол на достъпа. Всичко това ще гарантира сигурността на обитателите. Водят се преговори целият комплекс да бъде топлофициран, обещават инвеститорите.

източник: marica.bg

Тракия икономическа зона е първата в ЕС, с която Южна Корея подписва договор

Първата държава от Европейския съюз, с която Южна Корея подписва договор, е България. Тракия икономическа зона подписа меморандум за партньорство с 8-членна делегация от Южна Корея в заседателната зала на община Пловдив.
„Днешният меморандум е първият, който подписваме с държава от Европейския съюз“, каза г-н Гунуу До / Gunwoo Do, комисар, специален пълномощник на свободната южнокорейската зона DGFEZ /Daegu Gyeongbuk Free Economic Zone, от побратимения на Пловдив град Тегу /Daegu/.
„Ние имаме силно развити автомобилостроене /в зоната е най-големият завод за коли в света – на автомобилния концерн Хюндай /Hyundai/, машиностроене и текстилна промишленост – убедени сме, че именно в тези сфери можем да си партнираме с ТИЗ“, допълни още г-н До.
„След като 15 години развиваме културни връзки между двата побратимени града – 2.5-милионния Тегу и Пловдив, е нормално да започнем и икономическо сътрудничество с подписването на Меморандума между двете зони“, изтъкна заместник-кметът „Общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците“, коментира Розалин Петков, домакин на срещата.
Според председателя на Общинския съвет на град Тегу г-н Илхун Парк подписаният меморандум ще сближи още повече двата града. За това ще допринесе и очакваното посещение на кмета на южнокорейския град в Пловдив през есента.

източник:economic.bg

Компании обявиха нови инвестиции в „Тракия икономическа зона“

Клъстер „Тракия икономическа зона“ и две големи компании от зоната обявиха нови инвестиционни намерения. Това стана пред дипломатически представители от над 30 страни, които посетиха най-бързо развиващата се зона в страната.

Още складове за „Кауфланд“
„Кауфланд България“ планира през тази година да започне разширение на складовата си база с около 30 на сто. „Закупихме 210 декара терен в „Тракия икономическа зона“ и планираме да построим две халета с разгъната застроена площ 25 000 квадратни метра. В момента не мога да кажа каква е стойността на инвестицията. Двете нови халета ще се впишат в общата ни концепция за складовите помещения на „Кауфланд“. Строителството ще продължи до средата на 2018 г.“, заяви Емил Димитров, директор „Логистика“ в компанията, и допълни, че се предвиждат още 100 места за паркиране на камиони. Броят на работещите в „Кауфланд“ в зоната в момента е 540 души, а новата инвестиция ще бъде свързана с откриване на още работни места.“
„Кауфланд България“ реализира годишно стоки на стойност 730.65 млн. евро, има 180 000 квадратни метра търговски площи и пазарен дял от 13.8%. Логистичната база на ритейлъра в Раковски е 155 дка (преди покупката на новата земя), а застроената площ е 80 000 кв.м. Всеки ден при нас влизат 300 камиона и складовете ни са пълни, няма накъде повече да отлагаме разширението си“, каза още Димитров. От „Кауфланд“ планират и създаване на център за кадри.

Намеренията на ABB
От АВВ също потвърдиха инвестиционните си намерения. Компанията построи в индустриална зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“, първата си производствена сграда през 2009 г. Вторият завод е открит тук през 2012 г. Общата стойност на инвестициите на АВВ в зона Раковски надминават 43 млн. долара. И в двете бази на АВВ в Раковски се произвеждат продукти за ниско и средно напрежение, предназначени за АВВ заводи в Европа. Към този момент само в Раковски АВВ осигурява работа на 1837 души. Преди малко повече от две години компанията обяви пред „Капитал“, че е закупила площ в района на зона Раковски, за да построи трети завод с няколко робота в него. От АВВ потвърждават инвестиционните си намерения за разширение, но според наши източници е възможно да бъде закупена готова сграда, която е в близост до тях, а не да се строи нов, трети, завод.

Инвестиция в кадри
Инж. Пламен Панчев – съуправител на „Тракия икономическа зона“, каза, че самият клъстер насочва инвестиционни усилия към образование, квалификация и кадри, необходими за предприятията в зоната. „С АВВ имаме проект за набиране на кадри от трайно незаетото население, но не всеки път успяваме с проектите си. Положихме много усилия, за да намерим работници за АВВ, но сега ако трябва отново да направим този проект, бихме го направили в по-голямо съдружие поне с още 3-4 фирми, защото намираме работници с различни умения и квалификация. И ако една част от тях са необходими на АВВ, друга част биха били необходими например на „Уилям Хюз“ и тогава проектът би станал по-ефективен за всички. В това е смисълът на новият проект на клъстер „Тракия икономическа зона“ в областта на образованието и квалификациите.
Вече използваме опита, който натрупахме и предварително го обсъдихме с Schneider Electric, с японската SMC, с Magna и с АВВ и искаме да създадем общ квалификационен център. Проектът е на стойност около 1 млн. лева“, каза Панчев. Идеята е в центъра компаниите да вложат свое фирмено оборудване и софтуер, с което ще обучават новите си работници. От „Тракия икономическа зона“ съобщиха, че кандидатстват с този проект за финансиране със средства на ЕС и се надяват в края на 2017 г. той да получи одобрение и да стартира. Проектът е част от програма, която клъстерът е разработил съвместно с Областния съвет за развитие на Пловдивска област.

източник: capital.bg

Над 2 млрд. евро са инвестициите в „Тракия икономическа зона“ досега

Над 2 млрд. евро са инвестирани досега в „Тракия икономическа зона“. Повечето чуждестранни инвеститори са разширили дейността си и са привлекли и други фирми. Успешният бизнес модел привлича водещи международни компании и работи за разширението на съществуващи производства, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред посланици в индустриална зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“.
До края на годината в зона „Раковски“ предстои да бъде изграден образователно-квалификационен център, ориентиран към компаниите в зоната.
Визитата се организира от Министерството на външните работи съвместно с Министерството на икономиката, Министерството на туризма и „Клъстер Тракия икономическа зона“. Участниците в срещата посетиха единия от заводите на АББ в зона „Раковски“ и логистичната база на „Кауфланд“.
АББ е иновативен световен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. АББ построява първата си производствена сграда в ТИЗ през 2009, а вторият завод /в съседство на първия/ е открит през 2012 г. Общата стойност на инвестициите на АББ в зона „Раковски“ надминават 43 млн. щатски долара.
В логистичния център на „Кауфланд“ е концентрирано цялото ноу-хау на компанията по приема, складирането и съхранението на стоки. 300 камиона пристигат на ден в базата. През тази година предстои да започне плануваното разширение на логистичния център, което отново потвърждава тезата, че ТИЗ е мястото на успешния бизнес.

източник: gradat.bg

Индустриалните зони привличат все повече инвеститори

Добра инфраструктура, близост до голям град, съдействие от общината и активен частен партньор правят парковете успешни. Няколко десетки терени в страната се определят като индустриални зони или паркове. Голяма част от тях са такива само на име – било то защото на мястото има голямо предприятие или защото местните власти просто имат амбиции да го развият като място за индустрия. Други не само работят, но и променят икономиката и демографията на цели региони. Трети пък нямат претенциите да са обособени като зони, но естествено се развиват в тази посока.
Това, което превръща един парцел в икономическа зона, на първо място е местоположението – близо до голям град, който може да осигури достатъчно работници и специалисти, или до основни пътища, магистрали и друга транспортна инфраструктура. Необходимо е да има и достатъчно свободни терени, на които да се изгради зоната. Значение има също и доколко местните власти са активни и готови да оказват съдействие на инвеститорите. В повечето успешни примери за такива зони обаче има и частен партньор.

Най-успешният парк
Като публично-частно партньорство работи най-успешният парк в страната – пловдивската „Тракия икономическа зона“. Преди 20 години тя започва от един инвеститор, когато италианският шоколадов производител Ferrero прави фабрика за преработка на череши. Днес край Пловдив работят над 140 компании – основно производители, но също логистични центрове, IT и др., а заетите са повече от 30 хил. души. Голяма част от производителите на автомобилни компоненти също са концентрирани там. Зоната включва девет общини, а двигател на целия проект е строителната компания „Сиенит“.
„Тракия“ е разположена върху над 1000 хектара земя и е разделена на шест зони с осигурени ток, вода, газ и телекомуникации. Предимствата й са близост до магистрала, летище и жп линия. Инвеститорите могат да разчитат на индивидуално административно обслужване и ускорени процедури. В града живеят 350 хил. души и има няколко университета. Като проблем обаче вече се очертава недостигът на работна ръка заради силното разрастване на зоната последните години. Затова от „Тракия икономическа зона“ вече имат програма за привличане на работници от други части на страната.
Досега компаниите в пловдивската зона са инвестирали около 3 млрд. лв. Сред тях са световни производители като Liebherr, ABB, Schneider Electric, Magna Powertrain и др. Там се намират и логистичните бази на Kaufland (най-голямата на Балканите) и DB Schenker. Само през миналата година зоната привлече инвестиции за над 350 млн. лв. Заводи откриха производителите на автомобилни компоненти Sensata и Willi Elbe, предприятие започна да изгражда Osram, а в момента проект подготвя френският производител на компоненти за авиационната индустрия Latecoere.
В момента икономиката на Пловдив произвежда около 6 млрд. евро продукция годишно. Безработица практически няма – тя е едва 3% за града и 6% за региона.

Развитие в Шумен
Доста бързо през последната година се развива и зоната край Шумен, която също е плод на публично-частно партньорство. Тя се управлява от създаденото през 2009 г. „Индустриален парк Шумен“ – смесено предприятие между общината, която участва с апорт на земята и държи 40% от акциите, и частното дружество „Ники – БТ“, което инвестира 5.9 млн. лв. Паркът е разположен върху 2400 дка неизползвани селскостопански земи, които са разделени на четири зони. За момента напълно изградена е една от подзоните, която заема 450 дка. Земята е разделена на различни урегулирани парцели, подходящи за малки и големи производства. Управляващото дружество е изградило цялата необходима инфраструктура – пътища, електрозахранване, водопровод и канализация, газ, телекомуникации и оптична връзка. Всичко това спестява на инвеститорите сложните съгласувателни и присъединителни процедури. Освен това инвеститорите в зоната имат право на преференциално административно обслужване от общината и съкратени срокове.
Паркът се намира близо до магистрала „Хемус“, което осигурява удобен достъп до пристанището и летището във Варна. Наблизо е и речното пристанище в Русе. В самия град живеят 89 хил. души.
Досега в готовата подзона на инвеститори са продадени девет от общо 52 парцела. През миналата година българската компания „Теси“, която е част от групата „Фикосота“, избра зоната край Шумен за втория си завод за бойлери. Инвестицията е в размер на 15 млн. лв. През тази година в парка се очаква да заработят още няколко предприятия. Две от тях са на големи чуждестранни инвеститори. На парцел от 25 дка турската Enpay Endustriyel изгражда фабрика за изолационни материали за електротехническата индустрия, а друга турска компания – Cambro Ozay Plastik, ще произвежда специализирано кухненско и столово оборудване и консумативи на терен от 20 дка. На по-малък парцел предприятие изгражда и шуменската печатница „Бдин“.

Държавата като оператор
Изцяло държавен е паркът край Божурище, който се управлява от „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ). Разположен е на мястото на бивши военни поделения на площ от 2600 дка, в близост до столицата и до три магистрали. Индустриална зона „София – Божурище“ се развива поетапно, като управляващото дружество изгражда необходимата инфраструктура според търсенето от инвеститори с приходите от продадените парцели. Това, както и задължителните процедури по обществени поръчки, донякъде забавят развитието на парка. Все още няма изградена адекватна пътна връзка, проблем има и с електрификацията.
До момента повечето предприятия са концентрирани в първата подзона. Там е и първият инвеститор – германската компания Behr-Hella Thermocontrol, която в момента разширява производството си на автомобилни климатични системи в Божурище. Завод изгражда и друга германска компания – производителят на машини за опаковки Multivac. Огромен логистичен проект във втората подзона наскоро започна датската верига за обзавеждане JYSK, която ще построи логистичен център обслужващ всичките й магазини на Балканите и в Унгария. Пак там инвестиция в мелница за брашно предвижда и гръцката Loulis Mills. По-малки проекти в индустриалната зона имат още десетина компании. Инвеститорите в Божурище се привличат основно с инвестиционни сертификати, които се издават от Агенцията за инвестиции и им дават право на известни облекчения, включително при административните процедури.
Смесено предприятие между НКИЗ (51%) и община Бургас (49%) управлява индустриалния и логистичен парк в северната част на крайморския град. Зоната разполага с 240 дка земя, разделена на различни парцели от 2 до 40 дка, която предлага на инвеститори. До момента терени там са закупили 18 дружества, като повечето от тях вече са започнали изграждане на предприятията си. Общината обаче залага много на развитието на зона „Равнец“, тъй като тя разполага с много по-голяма площ (3500 дка) и осигурени комуникации. Наличието на големи комасирани терени за индустриални площи в Бургас по принцип е проблем, тъй като голяма част от територията попада в зона „Натура“. Преди няколко месеца правителството прехвърли собствеността върху старото летище „Равнец“ на общината, която планира да развие земята като индустриална зона. Преди това обаче ще трябва да инвестира доста средства в разчистване на старите сгради там.

Зона с потенциал
Нововъзникваща, но с потенциал за бързо развитие е зоната край Димитровград. Макар че тя не е обособена специално като индустриален парк, а земята е на различни собственици, заради местоположението на града последната година там започнаха няколко големи проекта. Интерес има и от нови инвеститори. Районът разчита на добра инфраструктура, близост до магистрала „Марица“ и пътен възел, което позволява работници да се осигуряват не само от града, а и от близките населени места. Важен фактор е и съдействието, което общината оказва на инвеститорите.
В момента край Димитровград завод изгражда турският производител на осветление за автомобили Sa-ba. Пак там строи третия си завод в страната и японският производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Проект за изграждане на асфалтова база има и строителната компания „Щрабаг“. Наскоро стана ясно, че в зоната ще има също предприятие за производство на дантели на турската компания Arma-da. По думите на кмета Иво Димов запитване има и от производител на автомобилни компоненти, който планира да изгради шест големи халета. Засега обаче все още не е взето решение къде ще бъде предприятието.

източник: Капитал

Подадоха офертите за концеция на летище Пловдив

Третият опит за концесията на Летище Пловдив може да се окаже успешен. Днес бяха отворени предложенията, а изненадата е, че са цели три. Досега държавата се опита на два пъти да даде на концесия летището, но и двата пъти без успех заради липсата на желаещи да управляват аееропорта в следващите 35 години.
Срокът за подаване на оферти беше до вчера, 17 май, като днес комисията отвори три оферти. Първата е на ДЗДД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“. Голяма въпросителна стои пред обединението – в него влизат „Принц фон Пройсен Кепитъл Лимитед“ АД, „Пиктет Капитал Лтд“ и „Ви Ел Жи Консултинг“ ООД, но повече информация за него не е известна.
„Консорциум Летище Пловдив“ е най-известното от трите обединения. В него участват „Тракия Икономическа Зона“ АД (ТИЗ) и транспортната фирма „ПИМК Холдинг Груп“ АД.  Зоната, собственост на „Сиенит“ на Пламен Панчев и собственика на КЦМ Никола Добрев, е един от най-мащабните икономически проекти на България. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, като досега са инвестирани над 1.1 млрд. евро. ПИМК пък е най-голямата компания в бранша на база транспортни ресурси и превозени товари в България. Съдружници в компанията са Пенко Несторов и Илиян Филипов.
Община Пловдив получи предложение да стане член в консорциума от частните компании, които кандидатстват за гражданското летище. Общинските съветници гласуваха единодушно и подкрепиха консорциума на извънредна сесия след внесено от кмета Иван Тотев предложение.
Третият участник е консорциум между китайската „Ейч Ен Ей Еърпорт Груп Ко., Лтд“ и Plovdiv Airport Invest BV с регистрация в Холандия.  Първата от изброените  управлява в момента 13 летища. Компанията е част китайския конгломерат HNA Group, основан през 2000 г. с широк спектър на действие – авиация, недвижими имоти, финансови услуги, туризъм, логистика и други индустрии. HNA Group притежава четвъртата по големина авиокомпания в Китай Hainan Airlines, както и 25% от Hilton Worldwide. Холдингът е класиран на 353-то място в списъка на Fortune Global 500 за 2016 г.
За „Пловдив Еърпорт Инвест Би. Ви.“ се знае по-малко. Регистрирано е в Холандия в началото на тази година. На посоченото седалище са регистрирани още десетки други компании.
За следващите 35 години бъдещият концесионер трябва да инвестира не по-малко от 35.2 млн. евро без ДДС и не по-малко от 16.7 млн. евро за първите пет години от срока на концесията.

източник: economic.bg

Изградиха за 2.5 млн. лв. новата улица „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив

В петък, 16.12.2016 г., бе прерязана лентата на най-новата пътна отсечка в Пловдив – продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“.
„Изпълнихме един проект, който е бил заложен още в първите години на започналото пред 1974-та изграждане на „Тракия“, но до ден днешен не беше реализиран. С новия път осигуряваме най-пряката връзка от най-младия пловдивски район с центъра на града, разтоварваме трафика на невралгичните кръстовища при Аграрния университет и на бул. „Цариградско шосе“ с бул. „Освобождение“, посочи инж. Иван Тотев след отслужения от отец Теодосий водосвет за безаварийно пътуване по новото трасе.
Проектът е изпълнен в съответствие с най-високите изисквания за съвременно пътно строителство. Платното е четирилентово, изградена е изцяло нова подземна инфраструктура – водопровод и канализация, топлопровод, кабелна мрежа с изходи за свързване на бъдещи комуникации без разкопаване. Кръгово кръстовище до стадиона, ново улично LED осветление, перфектна пътна маркировка и знаци, разделителни светоотразителни колчета, обособени паркоместа допълват екстрите на около километровия участък.
„Имаме нови тротоари и велоалеи, така че целият парк „Лаута“, който става все по-популярен сред пловдивчани и предпочитан за отдих в свободното време, вече е опасан с трасета за велосипедисти. Наблизо изграждаме нов фитнес на открито, подготвяме и други атракции, които да радват съгражданите ни“, отбеляза кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.
Инж. Иван Тотев припомни, че първите дейности по проекта за продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“ започнаха с обществени обсъждания и промени в подробните устройствени планове още в мандата на районния кмет на „Тракия“ инж. Гиньо Матев.
Кметът на Пловдив припомни и започналата дългогодишна програма за компенсаторно залесяване на „Лаута“. „През последните три години засадихме над 2000 дървета, с около 65 декара разширихме парка в южна посока и напролет продължаваме. Направихме промени в проекта, така че максимално да запазим дърветата“, разказа инж. Иван Тотев. Според него при новата придобивка е приложен комплексен подход за умно решаване на важен градски проблем.
На откриването на новия път присъстваха също председателят на Общинския съвет Савина Петкова, общински съветници, заместник-кметовете на Община Пловдив, всички районни кметове, директори на държавни и общински предприятия и др.
Изпълнител е консорциум ДС Пловдив,
включващ „Драгиев и Ко“ ООД и „Сиенит Строителна група“ ЕООД.
Общата стойност на проекта е близо 2.5 млн. лв. без ДДС.

източник: infrastructure.bg